Франсоаз Долто – Как да говорим с децата за смъртта (Из “Всичко е език”, стр. 26-30)

18 декември 2007

child_grief.jpg  

     По време на публична лекция пред лекари, психолози и социални работници, случила се в Гренобъл преди години, към известната френска психоаналитичка Франсоаз Долто се повдига въпроса за сблъсъка на детето със смъртта и кой е адекватният подход на родителя в такава ситуация.. Отговорът на психоаналитичката е конкретен и носи в себе си особена психологическа правдивост.

    Въпрос: “Какво да кажем на децата при самоубийство на майка им или на много близък член на семейството?”    Франсоаз Долто: “Ами да им се каже истината веднага, веднага, в момента, в който всички научават и преживяват удара. Ако не го направите, ако не кажете какво се случва, вие все едно се отнасяте с детето като с домашно животно. Трябва да му се каже:

              – Той умря.

              Но как?

             Нарича се самоубийство.

            Какво означава това?

            Виж, много ми е мъчно, не мога да ти го кажа, попитай когото искаш, погледни в речника.  

    Трябва да се каже истината . И след това: “Защо се е самоубил?”

   Трябва да се говори при такава драма. Няма подходяща възраст, на която това да може да бъде казано. Може да се каже и когато детето е на осем дни и на петнадесет дни, няма възраст. Нещастието такова, каквото го изпитват родителите, отговорни за детето, трябва да се каже. По такъв начин му помагаме най-добре. След това можем да добавим например: “Много ми е тежко да говоря да ти говоря за това, поговори с други хора. Прав си да се интересуваш, но на мен ми е много мъчно, нищо не мога да добавя.” Необходимо е да покажем основателността на желанието на детето и да му дадем възможност да намери другаде отговор, вместо да крием. Няма нищо за криене в самоубийството, то е нещастие. Не виждам защо то би трябвало да се крие.

    Какво да кажем пред децата?

 

 

Реклами

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: