Детето слуша повече възпитателката, а не родителите?

26 ноември 2008

Детето ни е на 5 години. Посещава детска градина и възприема възпитателката като единствен авторитет. Мненията ни – моето и на баща му – се подлагат на критика, за разлика от това на възпитателката. Как да приемем това поведение? Нима детето ни е престанало да ни уважава?

Въпросът Ви води след себе си други въпроси. На първо място, не е ясно защо мнението на родителите и възпитателката се намират винаги в опозиция? Ако това е така наистина, вероятно е нужно да смените детската градина или в краен случай – да преместите в група, с чийто възпитател споделяте едно мнение по отношение на основни въпроси. В противен случай възпитанието се превръща в разкъсване на детето на парчета.

Възможен е и друг вариант на обяснение на случващото се. Този идеологичен бойкот е своеобразен сигнал, с помощта на който детето дава на родителите да разберат, че те не му отделят необходимото внимание. Детето сякаш казва: „Вие ме оставяте на грижите на Мария Иванова? Добре тогава, аз ще обичам и уважавам нея, не вас“. Разбира се, детето не мисли така, но е напълно възможно петгодишното дете да изпитва известна тревога, че не получава достатъчно родителска грижа от тези, от които я очаква. Не бива да се притеснявате прекомерно: Мария Иванова никога няма да ви замени и ще бъде забравена още в началото на лятото. И все пак – добре е да коригирате своето ежедневие още сега, като добавите в него повече време за детето. Още нещо: всъщност имате късмет, че детето Ви уважава възпитателката си. Много родители се оплакват от точно обратното.

Вашият коментар