Детето слуша повече възпитателката, а не родителите?

26 ноември 2008

Детето ни е на 5 години. Посещава детска градина и възприема възпитателката като единствен авторитет. Мненията ни – моето и на баща му – се подлагат на критика, за разлика от това на възпитателката. Как да приемем това поведение? Нима детето ни е престанало да ни уважава?

Въпросът Ви води след себе си други въпроси. На първо място, не е ясно защо мнението на родителите и възпитателката се намират винаги в опозиция? Ако това е така наистина, вероятно е нужно да смените детската градина или в краен случай – да преместите в група, с чийто възпитател споделяте едно мнение по отношение на основни въпроси. В противен случай възпитанието се превръща в разкъсване на детето на парчета.

Възможен е и друг вариант на обяснение на случващото се. Този идеологичен бойкот е своеобразен сигнал, с помощта на който детето дава на родителите да разберат, че те не му отделят необходимото внимание. Детето сякаш казва: „Вие ме оставяте на грижите на Мария Иванова? Добре тогава, аз ще обичам и уважавам нея, не вас“. Разбира се, детето не мисли така, но е напълно възможно петгодишното дете да изпитва известна тревога, че не получава достатъчно родителска грижа от тези, от които я очаква. Не бива да се притеснявате прекомерно: Мария Иванова никога няма да ви замени и ще бъде забравена още в началото на лятото. И все пак – добре е да коригирате своето ежедневие още сега, като добавите в него повече време за детето. Още нещо: всъщност имате късмет, че детето Ви уважава възпитателката си. Много родители се оплакват от точно обратното.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: